Geen categorie

Wat is de meest optimale horeca koelkast?

Het spreekt voor zich dat je in een horecazaak altijd over de mogelijkheid dient te beschikken om je voedingswaren lekker koel te houden. Alleen op deze manier is het namelijk mogelijk om ervoor te zorgen dat je producten niet alleen lekker vers blijven, maar bovendien ook nog eens op de meest optimale temperatuur opgediend kunnen worden aan je klanten. Om ervoor te zorgen dat je voedingswaren echt lekker koel kunnen blijven is het altijd belangrijk om een kwalitatieve, goed werkende horeca koelkast te kopen. Dat spreekt voor zich, maar het grote aanbod aan mogelijkheden op de markt zorgt ervoor dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. Geldt dat ook voor jou? Dan zal je kunnen vaststellen dat de onderstaande informatie daar mogelijks wel verandering in weet te brengen. 

Horeca koelkasten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen 

Het eerste wat zal opvallen wanneer je het assortiment met horeca koelkasten op de markt bekijkt is dat ze gemaakt kunnen zijn uit tal van verschillende materialen. De keuze voor het materiaal waar je horeca koelkast van wordt gemaakt is bepalend voor twee verschillende factoren. In eerste instantie spreekt het voor zich dat ze bepalend is voor de kwaliteit en de levensduur van de koelkast, maar wat bovendien ook te denken van de uitstraling waarover ze beschikt? Voor wat een horeca koelkast betreft maken we een onderscheid tussen:

  1. Exemplaren die zijn gemaakt van wit staal; 
  2. Exemplaren vervaardigd uit RVS; 

Het belangrijkste voordeel van een horeca koelkast die wordt vervaardigd uit wit staal is terug te vinden in de kostprijs waarover ze beschikt. Het spreekt voor zich dat van alle materialen RVS de meest kwalitatieve en duurzame is, maar daar staat tegenover dat ze wel over een vrij hoog prijskaartje beschikt. Wil jij dus met andere woorden graag vooral het aankoopbedrag van je horeca koelkast zo beperkt mogelijk houden? In dat geval is het wellicht interessanter om te kijken in de richting van een koelkast welke is gemaakt van wit staal. 

Over welke capaciteit moet je horeca koelkast beschikken? 

De ene horecazaak is uiteraard de andere niet. De capaciteit waar je horeca koelkast over dient te beschikken is dan ook in de praktijk altijd afhankelijk van bijvoorbeeld het aantal zitplaatsen die je hebt in je horecazaak. Hoe dan ook kan er worden vastgesteld dat er op de markt horeca koelkasten in de meest uiteenlopende capaciteiten zijn terug te vinden. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om te kiezen voor een horeca koelkast welke beschikt over een capaciteit van 400, 600 of 700 liter. Hierbij gaat het steevast om zogenaamde enkeldeurs horeca koelkasten. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat je een keuze kan maken voor één van de verschillende tweedeursexemplaren die voorhanden zijn. Een dergelijke horeca koelkast kan in de praktijk beschikken over een aanzienlijk grotere capaciteit. Het gaat hierbij om een capaciteit van bijvoorbeeld 900, 1200 of zelfs 1400 liter. 

Hoe moet je horeca koelkast koelen?

Ondanks het feit dat de bovenstaande twee aandachtspunten erg belangrijk zijn is er nog een derde factor om rekening mee te houden bij het kopen van een horeca koelkast. Het spreekt namelijk voor zich dat dit type van koelkasten op verschillende manieren kunnen koelen. We maken op dit vlak dan ook een onderscheid tussen deze koelings mogelijkheden:

  1. Een statische koeling; 
  2. Een geventileerde koeling; 
  3. Een geforceerde koeling;

In het geval van een horeca koelkast is het nooit interessant om te kiezen voor een exemplaar welke beschikt over een statische koeling. Er kan dan ook in de praktijk worden vastgesteld dat een dergelijk koelingssysteem hoofdzakelijk is terug te vinden in koelkasten die in private woningen worden geplaatst. Hoe komt dat precies? Zeer eenvoudig. Voor professionele koelkasten zoals bijvoorbeeld een horeca koelkast geldt dat het belangrijk is dat de temperatuur verspreid over de koelkast overal even laag ligt. Dat geldt niet voor een statische koelkast. Deze beschikt dan ook doorgaans altijd onderaan over een groentebak waar de temperatuur (aanzienlijk) lager in ligt in vergelijking met de rest van de koelkast. 

Ben je van plan om een horeca koelkast aan te schaffen? Dan zal je daarvoor dus ongetwijfeld bij voorkeur willen kijken in de richting van exemplaren die beschikken over een geventileerde of een geforceerde koeling. In het bijzonder deze laatste is interessant. De manier waarop een dergelijke horeca koelkast koelt is namelijk vergelijkbaar met de werking van een melkafdeling. Let wel, het spreekt voor zich dat de kostprijs van een horeca koelkast met geforceerde koeling in de praktijk danig wat hoger kan uitvallen in vergelijking met een exemplaar die beschikt over een statische of zelfs geventileerde koeling.